Rouwverwerking en verlies


Ik doorloop samen met jou de stappen in het rouwproces, zodat je de kracht kunt hervinden om verder te gaan met je leven.

Bernadette van Wouw | Psycholoog Zeist

Rouwverwerking en verlies bij Psycholoog Zeist

Het is logisch dat je verdriet ervaart als er een dierbare of iets dierbaars uit je leven verdwijnt. Toch wordt iedereen vroeg of laat geconfronteerd met een verlies. Dit kan het overlijden van een dierbare zijn, een scheiding, of het verlies van gezondheid door een ernstige ziekte of het verliezen van je baan/bedrijf met tot gevolg onverwachte werkloosheid. Wat de reden ook is, een verlies raakt je in je kern. Je moet afscheid nemen van wat was of wat je zo graag had gewild.

Mogelijke reacties bij rouw en verlies

  • Je kunt het niet geloven, het gemis is enorm
  • Als je rouwt ben je verdrietig, maar er kunnen nog veel meer emoties en gevoelens bij komen kijken
  • Je voelt je wanhopig en machteloos
  • Je kampt met schuldgevoelens
  • Je bent boos en verdrietig
  • Je voelt je bang, eenzaam en verward
  • Je bent hyperactief of voelt je juist verdoofd en trekt je terug
  • Je hebt lichamelijke problemen als spijsverterings-, en ademhalingsproblemen
  • Je hebt last van vermoeidheid

Rouwverwerkingsproces

Rouwen is universeel, toch is ieder rouwproces uniek. Geen twee mensen ervaren dezelfde rouw en er bestaat niet één typische reactie op verlies. Toch kan het nuttig en geruststellend zijn om te weten dat een rouwproces door verschillende fasen voert, waarin je uiteindelijk leert leven met het verlies.

Verbinding

Al is de ander fysiek weg. Daarom nog niet de verbinding. Onderzoek laat zien dat meer dan de helft van de nabestaanden die een partner heeft verloren, het gevoel heeft dat de ander op één of andere manier nog aanwezig is, Zo zegt de helft dit zintuiglijk te voelen ('Ik zag haar plotseling voor me', of 'Ik hoorde zijn stem', of 'Ik rook ineens haar parfum'). Ook als je die waarnemingen niet hebt, kan er een subtiele vorm van contact zijn, bijvoorbeeld via dromen over de overledene. Deze verbinding betekent echter niet de overledene krampachtig vasthouden, maar een 'gepaste' plek geven in je leven.

Hulp bij rouw en verliesverwerking door psycholoog Zeist

Wanneer je na langere tijd nog veel bezig bent met de overledene en/of wanneer dat gepaard gaat met overweldigende emoties, kan hulp bij rouwverwerking nodig zijn. Verlies verwerken is een evenwicht vinden tussen omkijken naar wat was, stilstaan bij je gevoelens en de kracht hervinden om verder te gaan met je leven. Omdat rouwen een intense, vaak zware periode is, weet je zelf niet altijd of iets 'erbij hoort' of dat het 'abnormaal is'. Op het moment dat je jezelf zulke vragen stelt, zou je eigenlijk met iemand moeten praten die je kan helpen dat wat beter te begrijpen.

Juist omdat je na een verlies vaak met vragen blijft zitten, kunnen antwoorden ervoor zorgen dat je weer verder kunt met je leven. Omdat ik mediamiek begaafd ben en sterk vanuit de intuïtie werk, doorloop ik samen met jou deze stappen in het rouwproces om te komen tot aanvaarding.

Meer informatie over hulp bij rouw en verlies door Psycholoog Zeist, de praktijk van Psycholoog drs. Bernadette van Wouw, vind je onder behandeling.

© Psycholoog Zeist | Alle rechten voorbehouden